4 Temmuz 2010 Pazar

Bavyera’da Bir Tuz Madeni

Bavyera’da yağışlı bir günde yapacak bir şey bulamadıysanız, kendinizi alkolün ve karamsarlığın kollarına bırakmadan önce, hala yapabileceğiniz eğlenceli bir şeyler bulabilirsiniz. Berchtesgaden’deki  tema parkı haline getirilmiş tuz madeni  değişik (!) sayılabilecek mekanların başında geliyor. Geçmişi 12. Yüzyıla kadar giden bu tuz madeni, çok iyi organize edilmiş turları ile, klostrofobik olmayan ziyaretçilerine oldukça ilginç bir gezi vaat ediyor; dünyanın merkezine doğru bir seyahat !
Yılda yaklaşık 400.00 turistin ziyaret ettiği tuz madeninde, hem emniyet hem eğlence için her türlü detay düşünülmüş durumda. Örneğin oluşabilecek çeşitli yaralanmaları engellemek amacıyla tur öncesi bedeninize uygun şekilde dağıtılan madenci tulumlarını giymek zorundasınız. Bu kıyafet sizi hem koruyor, hem de biraz sonra başlayacak yolculuk için havaya sokuyor. Tur başlangıcı ise oldukça eğlenceli, Kamçılı Adam filmlerinden fırlama bir maden trenine binip, daracık tünellerden tuz elde etmek için açılan galerilere ulaşıyorsunuz. Tünellerle birbirlerine bağlanan bu galerilerde, en ilkelinden en modernine tuz madenciliği yöntemlerine dair bilgiler alıyor, kaydıraklardan kayıyor, lazer gösterileri izliyorsunuz.  Gezinin en unutulmaz anı ise devasa yeraltı gölündeki sal turu. Yürüyüşünüzün ortalarına doğru tuz elde etmek için açılan galerilerde suyun toplanması sonucu oluşan bu yer altı gölü çıkıyor karşınıza. Rehberiniz bu gölü özel yapılmış bir sal ile aşacağınızı belirterek, tura katılan herkesi sala bindiriyor. Salın hareket etmesi ile galeriyi aydınlatan tüm ışıklar sönüyor. Yerin yüzlerce metre altında iken ışıklar sönünce mutlak karanlığın ne demek olduğunu dehşete düşerek anlıyorsunuz. Adrenalinin damarlarınıza ani bir şekilde akmaya başladığı tam da bu anda müthiş bir ışık gösterisi başlıyor gölün içinde ve duvarlarda. Karşı kıyıya geçtiğinizde hem korku hem huşu içinde titreyerek iniyorsunuz saldan.
Donüş yolunculuğunuz ise ilginç bir füniküler ile başlayıp, maden trenleri ile devam ediyor. Turun sonuna doğru yüreğinizi ağzınıza getiren başka bir süpriz daha var ancak işin heyecanını kaçırmamak için bu şaşırtmacayı açık etmemekte fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder